Energetikai osztályok
és egyéb hasznos tudnivalók

Az alábbi energetikai osztályokat kaphatják az ingatlanok

Energetikai osztályok a tanúsítványban.

Az ingatlan által elért energiaosztály egy bonyolult mérnöki számítás eredménye, amelynek menetét jogszabály határozza meg. A tanúsítást végző szakember számára meg van határozva, hogy miket kell figyelembe vennie az épületben, és a felmért pataméterekből hogyan juthat az eredményekhez. A minősítési rendszer tehát teljes mértékben független, és biztosítja azt, hogy a különböző ingatlanokra készült minősítések egymással összehasonlíthatóak legyenek, segítve a felek megalapozott döntését az adásvételi folyamatban.

A jelenleg használatban lévő (dupla betűs) energetikai osztályok meglehetősen szigorúnak mondhatók, ami azt jelenti, hogy a skála első felébe tartozó épületek már mind magas energetikai színvonalat képviselnek. Nem kell megijednünk attól, ha ingatlanunk az EE-FF-GG kategóriákba sorolódik, a lakásállomány nagy része ide tartozik. Ajánljuk figyelmébe energiahatékonysági tippjeinket, ezek megvalósításával egyszerűen javíthat az ingatlan energiaosztályán.

Európai uniós előírás

Az energetikai tanúsítást - a háztartási gépek minősítéséhez hasonlóan - az Európai Unió tette kötelezővé környezetvédelmi céllal. A tanúsítvány segítségével az ingatlanok energiahatékonysága mindenki számára azonnal nyilvánvaló lesz, függetlenül attól, hogy az illetőnek van-e műszaki előképzettsége vagy ismeri-e az érintett ingatlant. Az energiatanúsítványt kötelező elkészíttetni új épület építése (használatbavétele), meglévő épület adásvétele, bérbeadása esetén.

Kötelező felmérés a tanúsítvány elkészítéséhez

Ezt mérjük fel a helyszínen

Az ingatlan helyszíni felmérését kötelező elvégezni. A Mérnöki Kamara állásfoglalása alapján e nélkül nem adható ki hiteles tanúsítvány. Szolgáltatásunk ennek megfelelően tartalmazza a kiszállást és szükséges mértékű felmérést. A körülbelül félórás szemle alatt ezeket nézzük meg a lakásban: fűtési rendszer (hőtermelők, hőleadók), meleg víz készítés, gépi hűtés (légkondicionálás), ablakok, ajtók, falszerkezetek, födémszerkezetek. A felsoroltakról kötelező fényképet is készíteni, ezeket a tanúsítványhoz mellékelni kell. A fényképeken természetesen a lakásban lévő személyes tárgyak nem látszódnak, kizárólag az érintett épületszerkezetek, gépészeti eszközök. A helyszíni szemlekor nem kötelező a tulajdonosnak jelen lennie, bárki bekísérhet minket felmérni.

10 évig használható fel

Az energetikai tanúsítvány a kiállítástól számítva 10 évig használható fel. A szakvélemény akkor sem veszíti el érvényességét, ha közben az ingatlan gazdát cserél. Ez azt jelenti, hogy ha Ön a vásárláskor kapott energiatanúsítványt a házhoz, akkor ezt felhasználhatja az eladáshoz is. Fontos megjegyezni, hogy a dokumentum elveszti érvényességét, ha a lakást átépítik, vagy bármilyen energiahatékonyságot érintő átalakítást végeznek rajta. Ilyen lehet a nyílászáró csere, kazáncsere, hőszigetelés.